Barsel

19. marts 2018

Kan en medarbejder på barsel afskediges?

Det er enhver arbejdsgiver bekendt, at det af forskellige årsager desværre kan være nødvendigt at afskedige medarbejdere. Men når det drejer sig om en medarbejder, der enten er gravid eller på barsel, er det ikke helt så ligetil som ellers. Det er ikke fordi, det er ulovligt, som mange tror, men der skal forelægge en særlig tung bevisbyrde fra arbejdsgiver, som kan gøre det svært.

FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN

Årsagen til, at det ikke er ligetil, at fyre en gravid eller barslende medarbejder, er, at man ikke ønsker kønsdiskrimination på arbejdsmarkedet, men i stedet forsøger at sikre ligestilling mellem kønnene. Derfor har man den såkaldt forskelsbehandlingslov. Havde man ikke den, kunne det betyde, at det blev langt sværere for unge kvinder at finde og beholde et job, hvis de samtidig gerne vil have børn.

Derfor er det ikke lovligt at fyre en medarbejder, med den begrundelse at hun er gravid eller barslende. Men hvis der forelægger en anden, saglig begrundelse, så kan det lade sig gøre. Men det er arbejdsgiver eget ansvar at fremlægge den bevisbyrde, også kaldet omvendt bevisbyrde.

OMVENDT BEVISBYRDE

Omvendt bevisbyrde betyder, udgangspunktet er, at medarbejderen er blevet fyret på grund af graviditet eller barsel. Herefter er det arbejdsgiver selv, der skal bevise, at der forelægger en saglig begrundelse – der ikke har noget som helst medarbejderens barsel eller graviditet at gøre – bag fyringen. Normalt er en generel henvisning til f.eks. nedskæringer ikke en tilstrækkelig begrundelse.

Oftest skal det konkret kunne bevises, at den gravide medarbejder for eksempel ikke besidder de nødvendige kompetencer i forhold til de øvrige medarbejdere, som virksomheden ellers efterspørger. Det er ét eksempel. Men det er en tung bevisbyrde, som gør det svært at fyre gravide og folk på barsel inden for lovens rammer.

GODTGØRELSE

Hvis der ikke forelægger nok beviser for, at fyringen er på en saglig, berettiget grund – og ikke på grund af barsel eller graviditet – kan sagen bringes for ligebehandlingsnævnet eller føres for domstolene. Derved kan medarbejderen få en godtgørelse svarende til oftest ni måneders løn for sin fyring.

Der kan være særlige forhold i spil, der gør beløbet større eller mindre. Det afhænger for eksempel af, hvor længe medarbejderen har været ansat og lignende.

 

Har du flere spørgsmål omkring, hvad der kan forelægges som en saglig begrundelse for at afskedige en gravid eller barslende medarbejder, så kontakt Fair Advokater for yderligere hjælp, råd og vejledning.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /customers/2/2/7/fairadvokater.dk/httpd.www/wp-content/themes/fairadvokat/_parts/news-article.php on line 90

Diskussion