Deadlock-klausulen

31. oktober 2017

Hvis man i et anparts- eller aktieselskab har en eller flere ejere, der ejer lige store andele af virksomheden, så kan der opstå en særlig – og om noget besværlig – problematik, hvis de pludselig bliver uenige om virksomhedens udvikling eller andre centrale spørgsmål.

Hvis for eksempel to virksomhedsejere hver ejer 50%, er der risiko for at virksomheden bliver lammet ved uenigheder blandt de to. Den nemmeste løsning er selvfølgelig, at den ene virksomhedsejer ejer en lidt større del, for eksempel 49% mod 51%, men er det ikke tilfældet, er der en anden udvej.

Det er her, at en deadlock-klausul, kan vise sig at være meget bevendt. For det er nemlig lidt af en deadlock-situation for en virksomhed at havne i, da den ikke kan rykke sig fremad, før parterne bliver enige.

HVAD ER EN DEADLOCK-KLASUSUL?

En deadlock-klausul er en bestemmelse i en ejeraftale, der meget simpelt på forhånd har afgjort og bestemmer, hvad der skal ske, hvis der opstår en konflikt mellem to ligeværdige ejere.

I et givent eksempel kan det være, at deadlock-klausulen i ejeraftalen lyder, at begge ejere er berettiget til at give et tilbud om at købe den anden ejers ejerandele på en slags auktion. Men som sagt kan en deadlock-klausul sættes sammen på flere forskellige måder.

HVAD ER EN EJERAFTALE?

Det er altid en god idé med en ejeraftale i en virksomhed, om man er ligebyrdige ejere eller ej. Aftalen sikrer faste rammer for, hvordan virksomheden skal fungere og styres, altså de væsentligste forhold når det gælder drift og beslutningsprocesser, og hvad der for eksempel sker, hvis der opstår uenighed blandt ejerne.

Derudover har man også klare, skriftlige rammer for, hvis en af ejerne pludselig ikke overholder aftalen, hvilket i sidste ende kan føre til, at den misligholdende ejer bliver tvunget til at sælge sin andel af virksomheden.

 

Har du flere spørgsmål eller tvivl om, hvad en deadlock-klausul er, hvordan den kan bygges op eller lignende, så kontakt Fair Advokater for yderligere råd, hjælp og vejledning.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /customers/2/2/7/fairadvokater.dk/httpd.www/wp-content/themes/fairadvokat/_parts/news-article.php on line 90

Diskussion