Den sidste udvej – retssag

8. august 2017

Står man i en situation, hvor alle andre muligheder for forskellig konflikthåndtering er blevet udelukket, så er retssagen sidste udvej. Det er en lang og krævende proces, og det er vigtigt at have styr på, præcis hvad man går ind til, således at man er ordentligt forberedt.

I første omgang er det vigtigt at have sikret sig, at ens sag er ’egnet’ som retssag og ikke i stedet burde tages op i et for sagen relevant klagenævn. Stort set alle brancher har et klagenævn, som kan behandle klager, der er relevante for den gældende branche.

FØR RETSSAGEN

En retssag ender meget tit ud i at vare mellem 8 til 18 måneder, og er derfor som sagt en proces, der kan trække i langdrag. Og som ydermere kan ramme pengepungen. Derfor er det vigtigt, at man har overvejet alle alternativer og har vurderet, at man virkelig vil føre en retssag.

Dernæst er det essentielt, at man giver ens advokat indsigt i alle dokumenter. Det gælder både positive og negative dokumenter, da det giver din advokat langt bedre mulighed for at hjælpe dig, hvis hele sagens sandhed kendes. Det gælder som hjælp til både den senere bevisførelse, udvælgelse af vidner osv., hvor der ikke kan fremlægges nye, når først forberedelsen er slut.

RETSSAGENS FORLØB

En retssag begynder med at du og din advokat, efter at have afvejet alle styrker og svagheder i forbindelse med sagen, afleverer en stævning. Den skal indleveres i den byret, hvor modparten har bopæl. Herefter vil du være sagsøger og modparten sagsøgte. Herefter bliver stævningen givet videre til sagsøgte, der har mellem 2-4 uger til at give skriftligt svar.

Der kan opstå protester, eller sagsøgte kommenterer med en replik, som der skal svares tilbage på fra sagsøger – det kaldes processkifte. Processkifte kan ske af flere omgange og er med til at sikre, at parterne overfor retten og hinden får præciseret, hvilke påstande der er tale om og hvor den juridiske begrundelse findes hvor uenigheden er opstået, de faktiske forhold og hvilken bevisførelse, der vil benyttes. Denne del kaldes den skriftlige del. Herefter følger den mundtlige hovedforhandling.

Den mundtlige hovedforhandling er ”din dag i retten”, hvor dokumenterne gennemgås, vidnerne afhøres og advokaterne procederer hvert deres synspunkt. Herefter optages sagen til dom, og retten kommer med sin afgørelse efter typisk 4 uger.

 

Er du stadig i tvivl om, hvordan en retssag forløber, om det er en retssag, der skal til i den givne situation eller lignende, så kontakt Fair Advokater for yderligere råd, hjælp og vejledning.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /customers/2/2/7/fairadvokater.dk/httpd.www/wp-content/themes/fairadvokat/_parts/news-article.php on line 90

Diskussion