Hvad skal du stille op med din digitale arv?

16. november 2016

I takt med den teknologiske udvikling og de sociale mediers større og større indtog i vores hverdag, forgår mere og mere af vores liv digitalt. Vi har profiler alle mulige steder – Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, osv. – vi har e-mails og post fra de offentlige, vi har konti på diverse hjemmesider, og vi bruger steder som dropbox og ICloud til at gemme både billeder og dokumenter.

Vi har altså mere data og materiale liggende digitalt, også personligt af slagsen, og det kan være vigtigt at sikre, hvad der sker med disse data, efter vi er gået bort. Også – og måske især – for de pårørendes skyld.

DIGITALE MINDER De her digitale data, som ophober sig i løbet af vores liv, ’dør’ ikke sammen med deres ophavsmand. De bliver i stedet hængende i cyberspace, medmindre man aktivt tager stilling til, hvad der skal ske med ens digitale arv, når man ikke længere selv er her.

Tidligere var det muligt for de pårørende at finde frem til billeder, breve, musik og lignende minder i fysisk form. Nu vil mange af disse personlige ting være gemt bag et digitalt password, og desuden være sværere for de pårørende at få et overblik over.

HVORDAN SIKRER MAN SIN DIGITALE ARV?

Er der tale om digital arv, der har økonomisk værdi, sikres rettighederne via reglerne i arveloven, når der oprettes et testamente, og de indskrives heri. Alle andre former for digital arv, der ikke har økonomisk værdi, er det ikke på samme måde relevant decideret at skrive i testamentet.

Dog kan der skrives generelle ønsker om behandlingen af ens digitale arv: hvilke profiler skal slettes, skal gøres til ’mindemærker’, og lignende. Men mere specifik sikring af dem bør ske på anden vis.

Dette kan gøres ved at gemme relevante billeder, dokumenter og andre former for mindeværdigt indhold på en harddisk til de pårørende. Derudover kan det være en idé at skrive en liste over de forskellige brugere og konti, man har fået samlet sig.

Yderligere vil det være fornuftigt at skrive brugernavne og opdaterede kodeord ned og lægge det i en kuvert, som så bliver givet til de pårørende sammen med andre personlige papirer, efter man er død.

 

Har du flere spørgsmål vedrørende din digitale arv, hvad der hører med, og hvordan du bedst sikrer dig, så kontakt Fair Advokater for yderligere råd, hjælp og vejledning.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /customers/2/2/7/fairadvokater.dk/httpd.www/wp-content/themes/fairadvokat/_parts/news-article.php on line 90

Diskussion