Hvor gavmild må man være med konfirmationsgaven?

25. april 2017

Fuglene er begyndt at synge, varmen kan så småt fornemmes, dagene er lysere og længere, og sæsonen for diverse helligdage nærmer sig med hastige skridt. De bringer samtidig konfirmations-tiden med sig.

De unge konfirmander vil i løbet af de næste par uger strømme til kirkerne, og i samme omgang vil familierne – hvis de agerer som de seneste par år – lade pengene strømme ud af pungen i forbindelse med gaveindkøbet til den glade konfirmand. Det er nemlig en af de festlige begivenheder, hvor der gives størst gaver.

Men der er grænser for hvor store gaver, der må gives på den dag, hvor den unge i folkemunde træder ind i de voksnes rækker.

DE STØRSTE GAVER, MÅ GIVES AF DEN TÆTTESTE FAMILIE

Gavens størrelse afhænger af, hvor tæt familie man er til konfirmanden. Den tætteste familie er dem, der kan give de største gaver, uden at konfirmanden skal betale gaveafgift. Den ’tætte’ familie dækker over forældre, stedforældre, søskende, bedste- og oldeforældre.

I 2017 må den tætte familie give gaver for et samlet beløb på 62.900kr, uden at konfirmanden skal betale gaveafgift. Gaveafgift betyder, at der betales 15% af det beløb, der eventuelt må overskride det ellers fastsatte beløb for gaver.

DE MINDRE GAVER ER KNAP SÅ KLARE I MÆLET

Når det gælder anden familie og venner, der ikke hører under den ’tætte’ familie, er reglerne ikke helt lige så nemme at gennemskue. Her skal konfirmanden nemlig betale gaveafgift af gaverne, hvis de er større, end hvad der kan siges at være almindeligt passende.

Det vil altså sige, ifølge SKAT’s hjemmeside, at der kigges på relationen mellem konfirmand og giveren af gaven, samt gavens størrelse. Derudover vil det være relevant at se på, om giveren normalt er til gaver i den dyrere ende, for så vil det givetvis også nemmere kunne lade sig gøre at give en dyrere gave til konfirmationen.

Derfor handler det mere om mavefornemmelse og tidligere gaver, end om et bestemt pengebeløb, når det gælder gaver fra andre end den tætte familie.

 

Har du flere spørgsmål til gavens størrelse, hvad det vil sige, at en gave er ’almindeligt passende’ eller lignende, så kontakt Fair Advokater for yderligere råd, hjælp og vejledning.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /customers/2/2/7/fairadvokater.dk/httpd.www/wp-content/themes/fairadvokat/_parts/news-article.php on line 90

Diskussion