Hvordan er du stillet ved strejke og lockout uden en fagforening?

27. marts 2018

Overenskomstforhandlingerne på det offentlige område, der både dækker over stat, regioner og kommuner, er denne gang trukket i langdrag, og en konflikt spidser til. Derfor kan en fremtidig strejke og lockout true forude, hvis ikke forligsmanden lykkes med at finde fælles fodslag for de forhandlende parter. Det vil have store konsekvenser for mange mennesker landet over i stort set alle dele af det offentlige arbejdsmarked.

 

Men hvordan er du som medarbejder stillet, hvis lønmodtagerne går i strejke, eller arbejdsgiverne nedsætter en lockout, og du ikke selv er medlem af en fagforening? Det giver Fair Advokater her en række svar på.

 

HVIS STREJKEN BLIVER EN REALITET

Hvis du ikke er medlem af en fagforening, er du ikke forpligtet til at strejke, men du har heller ikke ret til det. Derfor betyder det også, at du skal møde på arbejde, præcis som du plejer – uanset om størstedelen eller alle dine kollegaer strejker. Samtidig vil du også stadigvæk modtage løn fra arbejdsgiver.

 

Derudover er det vigtigt, at du fortæller din arbejdsgiver, at du ikke er en part i konflikten, og derfor stadigvæk vil møde op og stille din arbejdskraft til rådighed, da vedkommende formentlig ikke selv har overblik over, hvem af medarbejderne der er medlem af en fagforening.

 

Du kan i tilfælde af en konflikt blive sat til andre arbejdsopgaver end sædvanligt, hvis for eksempel størstedelen af dine kollegaer strejker, eller der opstår nye arbejdsopgaver på grund af konflikten.

 

HVIS LOCKOUTEN RAMMER

Hvis det kommer til en lockout, hvor arbejdsgiver sender sine ansatte hjem uden løn, er det vigtigt, at du igen gør opmærksom på, at du ikke udgør en part i konflikten, og du derved stadig stiller din arbejdskraft til rådighed. På den måde vil du stadig være berettiget til din løn som sædvanligt.

 

Det gælder dog ikke, hvis du er ansat på et område og i en stilling, som er dækket af en overenskomst. Der vil resultatet af overenskomstforhandlingerne også gælde dig, uanset om du er medlem af en fagforening eller ej.

 

Har du flere spørgsmål om, hvordan en eventuel konflikt vil ramme dig, dit arbejde og dine lønforhold så kontakt Fair Advokater for yderligere råd og vejledning.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /customers/2/2/7/fairadvokater.dk/httpd.www/wp-content/themes/fairadvokat/_parts/news-article.php on line 90

Diskussion