Hvordan overtages en virksomhed?

5. juli 2017

Går du med drømmen om egen virksomhed, men brænder ikke for at starte helt fra bunden af? Måske mangler du idéen – eller også har du bare lysten til at tage en anden virksomhed, og så selv føre den videre mod toppen?

Uanset årsagen er det en stor beslutning at overtage en anden virksomhed, og der er nogle helt formelle procedurer, som det er vigtigt at have godt styr på og have haft oppe til overvejelse inden den endelig beslutning træffes.

OVERDRAGELSESAFTALE

Alle overdragelser af virksomheder er forskellige, og der laves hver gang en individuel overdragelsesaftale. I denne gælder det om for eksempel at have styr på, hvilke aktiver, der følger med i handlen og hvilke, der ikke gør – køber du hele ”skallen” eller kun aktiviteterne? Ligeledes handler det om at få styr på, om virksomheden har nogen eventuel gæld, der overtages, samt hvilke aftaler og kontrakter der binder virksomheden til fx forskellige leverandører og lignende.

Derudover bruges aftalen til at få styr på, hvordan virksomheden er organiseret i forhold til dens medarbejdere. Er der særlige aftaler, overenskomster og lignende, der er aftalt, skal de selvfølgelig også overholdes med den nye ejer – eller de skal ændres i god tid i forvejen, hvis det er muligt.

VIRKSOMHEDENS AFTALER

Især den del af overdragelsesaftalen der omhandler eventuelle bindende aftaler og kontrakter, virksomheden måtte have inden overtagelse, er yderst vigtig.

Det gælder både uden for stående aftaler og kontrakter, men også dem, der er internt i virksomheden i forhold til medarbejdere.

Som køber af et selskab overtager man nemlig som udgangspunkt alle tidligere forpligtelser. Det gælder et bredt felt lige fra lejekontrakter, bevillinger, miljømæssige forpligtelser, leasingaftaler, leverandøraftaler og lignende.

I forhold til de medarbejdere man overtager, kan det koste en dyrt, hvis man fx ubegrundet afskediger folk og henviser til overtagelsen som eneste årsag. Det samme gør sig gældende hvis der drastisk ændres i eksisterende medarbejderaftaler og overenskomster.

 

Har du flere spørgsmål i forhold til overtagelse af virksomhed eller lignende, så kontakt endelig Fair Advokater for yderligere råd, hjælp og vejledning.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /customers/2/2/7/fairadvokater.dk/httpd.www/wp-content/themes/fairadvokat/_parts/news-article.php on line 90

Diskussion