Injurier

19. februar 2018

Kort om injurier

I Danmark har vi vores ytringsfrihed – men friheden eksisterer dog under visse grænser, da vi ikke må bruge den på andres bekostning. Det gælder både fx racisme, men også injurier. I dag, hvor alle har adgang til at skrive og offentliggøre, hvad de har lyst til om andre på for eksempel Facebook eller andre sociale medier, kan det være rart at vide, hvad man kan gøre, hvis man bliver udsat for injurierende udtalelser.

For injurier er nemlig ulovligt. Det gælder både i forhold til at fremsætte eller udbrede injurierende eller æreskrænkende udsagn om andre.

 

FORSKELLIGE SLAGS INJURIER

Der findes to slags injurier helt overordnet set: Sigtelser og ringeagtsytringer.

Sigtelser vil sige en udtalelse med indhold, som kan bevises/modbevises. Det kan være ”du har stjålet min bil” eller lignende, hvorimod ringeagtsytringer er én personlig opfattelse af en anden, som man ikke kan bevise, som for eksempel ”du er en kujon”.

 

Man kan blive dømt for at udtale en eller flere sigtelser, hvis ”den er egnet til at nedsætte den fornærmede i medborgernes agtelse”. Det gælder især tilfælde, hvor udtalelsen går på noget, der er ulovligt, for eksempel hvis man uberettiget beskylder nogen for pædofili eller underslæb, som har store personlige konsekvenser for, hvordan den omtalte person vil blive betragtet af det omkringværende samfund.

Ringeagtsytringer kan også lede frem til en straf hos domstolene, hvis den går ud over ”den almindelige tålegrænse”. Men især den grænse er blevet flyttet, og der skal i dag meget til for at blive dømt.

 

STRAF FOR INJURIER

Hvis en sag om injurier når helt til retten, så kommer det til at handle om selve skyldsspørgsmålet. Hvis udtalelserne er grove eller alvorlige nok – uanset om det gælder en usand sigtelse eller en over stregen ringeagtsytring – kan krænkeren blive pålagt at skulle betale en økonomisk godtgørelse. Hvis den injurierende udtalelse er blevet spredt, kan domstolen tage stilling til, om afgørelsen skal offentliggøres.

Hvis man bliver dømt for injurier kan man straffes med op til 4 måneders fængsel. Normalt medfører injurier dog ’kun’ en bøde. Hvis der er tale om bagvaskelse, som er udtalelser, hvor man bevidst forsøger at sprede usand viden mod bedre vidende, kan straffen måles til op mod to års fængsel.

Vil man lægge sag an omkring injurier, skal det ske senest seks måneder efter, man blev opmærksom på injurierne. Man skal selv anlægge sagen, idet spørgsmålet er underlagt ”privat påtale”, uden politiets involvering.

Herunder følger en oversigt over, hvad man blandt andet kan gøre, hvis man er blevet udsat for injurierende udtalelser:

  • Saml dokumentation. For eksempel screendumps fra sociale medier eller nettet.
  • Undgå at give tilbage af samme skuffe; så vil du kunne få samme anklage rettet mod dig selv.
  • Henvend dig til en advokat med speciale i lige præcis injurier.

 

Har du flere spørgsmål omkring, hvad der vil kategoriseres som injurierende, om det er værd at forfølge juridisk, så kontakt Fair Advokater for yderligere råd, hjælp og vejledning.

 


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /customers/2/2/7/fairadvokater.dk/httpd.www/wp-content/themes/fairadvokat/_parts/news-article.php on line 90

Diskussion