Nye regler for økonomien inden for ægteskabet

28. februar 2018

Efter nytåret er der mange nye regler, der træder i kraft inden for mange forskellige områder. Herunder hvordan økonomien skal deles blandt ægtefæller. Det betyder nye regler vedrørende gaveægtepagt, særeje og deling af formue eller gæld, som træder i kraft per 1. januar 2018.

De fleste af disse omhandler forhold, som først gør sig gældende, når kærligheden af den ene eller den anden grund ikke slår til, og ægteskabet ender i en skilsmisse.

 

DELINGSFORMUE OG SÆREJE

De nye regler giver ægtefæller større frihed og selvbestemmelse omkring aftaler, hvor formuen i forbindelse med en skilsmisse skal deles. Derudover kommer et nyt begreb til at erstatte ”fælleseje”, som nu i stedet vil gå under benævnelsen ”delingsformue”.

Det vil sige, at når et par bliver gift, så får de automatisk en delingsformue. Det betyder ydermere, at hvis parret på et tidspunkt skal skilles, så vil deres positive nettoformue blive delt lige over. Det tidligere begreb ’fælleseje’ var mere eller mindre misvisende, da et ægteskab ikke automatisk betyder, at man ejer alting sammen.

Derfor er det også en rigtig god idé i et ægteskab at tage stilling til, hvem der ejer hvad. Det kan for eksempel være, hvem der skriver under på et lån, eller hvem der står registreret som ejer af bilen. For at undgå stå i den situation, hvor man pludselig skal dele alle ens aktiver under en skilsmisse, kan man gennem en ægtepagt oprette særeje. Det kræver dog, at begge parter skal være enige, og at ægtepagten derefter bliver tinglyst for at være gyldig.

 

UDVIDET SÆREJE

Reglerne der træder i kraft per 1. januar 2018 giver mulighed for at aftale en ny, udvidet form for særeje. Igen kommer to nye begreber til, sumdeling og sumsæreje.

Sumdeling betyder eksempelvis, at et ægtepar kan aftale, at alt med undtagelse af et specifikt beløb skal være særeje. Det kan for eksempel være, hvis den ene ægtefælle driver en virksomhed, som man selvfølgelig gerne vil beskytte, men uden at stille den anden dårligt ved skilsmisse.

Sumsæreje betyder, at ægtefæller hver især kan sikre en del af deres egen formue, så den ikke bliver en del af den tidligere nævnte delingsformue, der bliver splittet lige over ved en skilsmisse. Tidligere gæld kan også gøres til særeje, hvis begge parter er enige om det.

 

Har du flere spørgsmål vedrørende de nye regler, hvori forskellene ligger, og hvad det kan betyde for dig, så kontakt Fair Advokater for yderligere råd, hjælp og vejledning.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /customers/2/2/7/fairadvokater.dk/httpd.www/wp-content/themes/fairadvokat/_parts/news-article.php on line 90

Diskussion