Overblik over 120-dages reglen

3. oktober 2017

Hvor længe må man være syg fra arbejdet, før man kan risikerer at blive fyret? De fleste vil sikkert sige 120 dage, men det er ikke tilfældet. I realiteten må en arbejdsgiver fyre en medarbejder, hvis der lægger en rimelig begrundelse bag, og sygdom er ikke i sig selv en hindring. Det kan for eksempel være, at der er driftsmæssige hensyn, som vedkommende er nødt til at tage højde for.

120-dages reglen giver en arbejdsgiver mulighed for at fyre en sygemeldt medarbejder med et varsel på kun én måned, hvilket altid vil være kortere end det varsel, der ellers gælder.

120-dages reglen gælder funktionærer og kun, hvis den er aftalt i din kontrakt. Den gælder ikke for offentligt ansatte.

EN MÆRKELIG STØRRELSE

120-dages reglen er en mærkelig størrelse, som er forbundet med en vis usikkerhed omkring, hvordan man egentlig gør brug af den og særligt hvornår. Forudsætningen for at anvende reglen er, at opsigelsen skal ske, mens medarbejderen fortsat er sygemeldt, og opsigelsen skal have tilknytning til udløbet af de 120 sygedage.

Derfor lyder grundreglen, at medarbejderen skal opsiges mellem den 120. og senest den 129. sygedag, for at reglen gælder. Sidstnævnte er udledt af retspraksis og dermed ikke lovfæstet med den usikkerhed det indebærer Ellers kan opsigelsen komme til at følge de almindelige regler, med den sædvanlige opsigelsesvarsel og lignende.

Derudover skal man være opmærksom på, hvordan sygedagene tælles op. Det kan for eksempel være spørgsmål om, hvorvidt weekender og helligdage tæller med som sygedage. Hvis de gør, så er det som hovedregel en forudsætning, at medarbejderen har været syg både dagen før og efter. Det kunne være fredag og mandag i forbindelse med en weekend.

Det betyder alt sammen at 120-dages reglen er meget svær at håndtere i praksis, og at det for de fleste virksomheder ikke er et gør det selv projekt at bringe den i anvendelse.

MÅ IKKE VÆRE I STRID MED LOV OM FORSKELSBEHANDLING

Endnu en ting man skal have in mente, før man som arbejdsgiver benytter sig af 120-dagesreglen er, at den ikke må være i strid med lov om forskelsbehandling. Det vil sige, at hvis medarbejderens sygdom og fravær, bunder i forhold, der kan beskrives som handicap.

Arbejdsgiver skal have foretaget ændringer for at afhjælpe handicappet, ellers kan medarbejderen ikke lovligt opsiges i henhold til forskelsbehandlingsloven. Det gælder både indenfor og udenfor 120-dages reglen.

 

Har du flere spørgsmål i forhold til brug af 120-dages reglen, hvordan sygedagene opgøres eller lignende, så kontakt endelig Fair Advokater for yderligere råd, hjælp og vejledning.

 


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /customers/2/2/7/fairadvokater.dk/httpd.www/wp-content/themes/fairadvokat/_parts/news-article.php on line 90

Diskussion