Overpris ved salg af andelsboliger er ulovlig

12. oktober 2016

Andelsboliger er steget i popularitet, og ligeledes er priserne. De fleste bliver solgt til maksimalprisen, og efterspørgslen er nogen steder større end udbuddet. Det har resulteret i, at nogen sælgere kan fristes til at tage imod penge under bordet, og at også flere købere er villige til at betale dem.

Men det er ikke lovligt at tage imod denne overpris. Det kan i værste fald straffes med op til 4 måneders fængsel, eller man som sælger kan blive påkrævet at skulle betale beløbet tilbage.

MAKSIMALPRISEN ER LOVBESTEMT

Prisen på andelsboliger følger ikke det resterende boligmarked. I stedet fastsættes den ud fra Andelsboligforeningsloven. Her inddrages værdien af boligen, forbedringer, samt vedligeholdelsesstand som faktorer til at afgøre prisen. Ligeledes kigges der på anskaffelsespris, den kontante handelsværdi som udlejningsejendom og den seneste offentlige vurdering.

Maksimalprisen fastsættes ofte i fællesskab i de enkelte andelsboligforeninger. Bestyrelsen er også med inde over aftaler om salg af andelsboliger, netop for at sikre at maksimalprisen ikke bliver overskredet. Derfor kan de også blive gjort erstatningsansvarlige, hvis der betales overpris, fordi de som ejendomsadministration betragtes som en profession på lige fod med andre rådgiveransvarlige.

PENGE UNDER BORDET

Selvom det kan være fristende for sælger at tage imod penge, er det som ovenover nævnt ulovligt, hvis det kan bevises, at man har modtaget dem. Derudover kan pengene kræves tilbage af køber, uafhængigt af om pengene bevidst er blevet betalt under bordet, eller der er sket en fejl, og andelsboligen deraf er blevet solgt til overpris.

Disse fejl kan være, at der ikke er blevet taget højde for eventuelle lån i ejendommen, udgifter til renoveringer, fald i værdi osv. Derudover kan det være relevant at se på tidspunktet for, hvornår overdragelsesaftalen er indgået: hvis den f.eks. er indgået mellem to generalforsamlinger, kan der være truffet beslutninger vedrørende ændringer, der kan have indflydelse på prisen.

Pengene kan kræves tilbagebetalt inden for 6 måneder, fra aftalen er indgået. Det er dog op til køber selv at have den nødvendige dokumentation, for at kunne bevise at der er blevet betalt overpris.

Dokumentation kan være alt relevant fra en kvittering, en optagelse af en telefonsamtale eller f.eks. at have haft et vidne med sig, når betalingen er fundet sted.

Har du flere spørgsmål eller tvivl vedrørende salg eller køb af andelsbolig, og hvilke regler der gælder, så kontakt Fair Advokater for yderligere information, råd og vejledning.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /customers/2/2/7/fairadvokater.dk/httpd.www/wp-content/themes/fairadvokat/_parts/news-article.php on line 90

Diskussion