Principiel afgørelse – 120 sygedage

2. maj 2018

Hvordan gøres de 120 sygedage op for funktionæransatte, der er delvist sygemeldt? Tæller weekender, helligdage og ferier med, hvis man er syg både før og efter? 120-dagesreglen har skabt tvivl igennem flere år om, hvordan den skal gøres op.

Men nu er Højesteret kommet med to principielle afgørelser, der slår fast, hvordan de 120 sygedage helt præcis skal beregnes, når der er tale om delvis sygemelding.

 

INGEN GENNEMSNITSMETODE

Indtil nu har det været sådan, at man som arbejdsgiver har anvendt en gennemsnitsmetode, hvor man har regnet weekender og arbejdsfrie dage med ved en deltidssygemelding. Det gør man nemlig ved fuldtidssygemeldte funktionæransatte.

Det vil sige, at arbejdsgiver eksempelvis har lavet et regnestykke, der hed, at delvist sygefravær på 16 timer ud af en ugentlig arbejdstid på 32 timer også inkluderede arbejdsfrie dage og weekender. På den måde ville regnestykket set over hele ugen kunne opgøres med 7 gange 0,5, og ville derfor give 3,5 sygedage. Dét må man nu ikke længere.

Den nye afgørelse har slået fast, at man skal opgøre sygefraværet ud fra præmissen op en 5-dages arbejdsuge, og derfor hedder regnestykket 5 gange 0,5 og giver kun 2,5 dages sygefravær.

 

DELVIS SYGEMELDING KAN AFVISES

Højesteret er i en anden afgørelse nået frem til, at man som arbejdsgiver ikke nødvendigvis vil være forpligtet til at godtage en delvis sygemelding fra en medarbejder.

Det vil sige, at medarbejderen i stedet bliver fuldtidssygemeldt, og så gælder reglerne for optælling af de 120-sygedage i forhold til det i stedet.

Vil du have et overblik over, hvordan de 120-sygedage generelt fungerer, så læs med her. (https://fairadvokater.dk/nyt/overblik-over-120-dages-reglen/)

 

Hvis du har flere spørgsmål om, hvilke regler der gælder for delvis sygemelding eller lignende, så kontakt Fair Advokater for yderligere råd, hjælp og vejledning.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /customers/2/2/7/fairadvokater.dk/httpd.www/wp-content/themes/fairadvokat/_parts/news-article.php on line 90

Diskussion