Uberettiget bortvisning af medarbejder der var på Facebook i arbejdstiden

29. januar 2015

I en nyligt afsagt dom fra Vestre Landsret, faldt en strid om bortvisning af en medarbejder på grund af privat internetforbrug i arbejdstiden ud til fordel for medarbejderen.

Arbejdsgiveren, Vestas Blades A/S, bortviste i 2012 en medarbejder, da han på en vagt havde brugt omkring 2 timer på internettet med privat formål. Tiden var bl.a. brugt på at opdatere en Facebook-status.

Ifølge Vestas personalehåndbog var privat internetbrug kun tilladt i det omfang ”det ikke havde indflydelse på medarbejderens effektivitet, kun skete lejlighedsvist og kun i en meget begrænset periode tidsmæssigt”.

Landsretten afviste, at der var grundlag for bortvisning.

I dommen blev der bl.a. lagt vægt på, at Vestas ikke havde regler for hvilke konsekvenser privat ”overforbrug” af internettet havde, og at den pågældende medarbejder ikke forud for bortvisningen havde modtaget påtale eller advarsel.

Landsretten afviste ikke, at medarbejderen havde overtrådt Vestas regler om privat internetbrug, men anførte, at brugen havde et begrænset omfang og ikke stod i rimeligt forhold til bortvisningen.

Bortvisning er den hårdeste straf en medarbejder kan få og kræver at medarbejderen væsentligt har misligholdt ansættelsesaftalen. Bortvisningen medfører øjeblikkeligt ophør af ansættelsesaftalen og medarbejderens lønkrav. I sagen var Vestas kun berettiget til at opsige medarbejderen, og måtte som følge heraf betale medarbejderens lønkrav i opsigelsesperioden.

Man må nok anerkende, at privat internetbrug i arbejdstiden bliver mere og mere almindeligt. Denne sag vidner om, at det er vigtigt som virksomhed at have klare regler om medarbejderenes facebookbrug, herunder at man gør det klart i hvilket omfang man tillader det og hvilke konsekvenser det vil få.

 


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /customers/2/2/7/fairadvokater.dk/httpd.www/wp-content/themes/fairadvokat/_parts/news-article.php on line 90

Diskussion